Histoire
News
Reportages
Clin d’oeil
Souvenirs
Accueil » Pagina's in het Nederlands

1900. Compiègne laat ons de samenhang herbeleven van de automobiel en de bespannen dieren

Déposé par dans 27/01/2012 – 17 05 34 01341Pas de commentaire

De 21e Rallye des Ancêtres, 9e editie vond plaats op 8 en 9 oktober 2011 te Compiègne en wijde omgeving. Compiègne, stad van het paard en de automobiel, ontvangt jaarlijks motorvoertuigen maar tijdens de onpare jaartallen ook de koetsen met paarden. En regenjassen waren ook nodig want de regen pletste onophoudend neer.
Meer dan 80 auto’s, een twintigtal koetsen; tweewielers, het was een prachtig pallet van voertuigen en het kreeg zelfs een internationale allure.  Het idee al om al dit moois samen te zien beloofde al een prachtige organisatie te worden.
De samenkomst van al deze voertuigen was al een illusie op zich want koetsen en bespannen paarden en automobielen is toch geheel iets verschillend. Een levend voorbeeld om beter te kunnen begrijpen hoe de situatie was op onze wegen in het begin van de 20e eeuw. Het is dus op een afzonderlijk parcours en op verschillende tijdstippen da talles stilaan evolueerde, rekening houden met het wederzijds respect. We hebben het geluk gehad om op een punt te staan ter hoogte van de renbaan waar ze één voor één voorgesteld werden bij de aankomst van de rit.
Het thema was de evolutie van de hippomobiel naar de automobiel toe, met als aandachtspunt de evolutie van het koetswerk. Deze voorstelling droeg dan ook de naam « 1900 de l’Attelage à l’Automobile » en werd gepresenteerd door de heer Didier Vialard, die, speciaal uit de Aix en Provence gekomen was, en die de volledige rally diende te rijden, namelijk 77km op zaterdagmiddag en 86 km op zondag, en dit aan het stuur van zijn eigen Clément 1903. Naast hem, de heer Robert Panhard die het merk Doyenne voorstelde, de heer Christian de Langlade, voorzitter van de Fédération Française d’Attelages die  het gedeelte van de bespannen voertuigen voor zijn rekening nam.
De evolutie van het koetswerk haalde eveneens een prachtig artikel in het programmaboekje getekend door Jean-Louis Libourel, hoofdconservator van het patrimonium. Op het terrein was het voldoende om eraan herinnerd te worden dat de eerste voertuigen eigenlijk gemotoriseerde voertuigen waren en kon je grote ogen opentrekken aangaande het mooie geleverde spektakel.
Het evenement werd georganiseerd door de heren Pierre Jean Desfossé, voorzitter van de Teuf-Teuf Club en door de heer Alain Lamm, ondervoorzitter van de Teuf-Teuf Club en voorzitter van de Groupement des Amateurs de Véhicules Anciens de Picardie « GAVAP » waarvan de leden de bijstand leverden voor het gehele evenement …

Jacques Bougnet

Vertaling in samenwerking met de BFOV

Vidéos van Michèle Douffet


Partagez :
 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Yahoo! Buzz
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • Google Buzz
 • LinkedIn
 • Live
 • email
 • Identi.ca
 • RSS
 • MySpace
 • Ping.fm

Laisser un commentaire!

Ajouter un commentaire ci-dessous ou trackback depuis votre propre site. Vous pouvez aussi souscrire à ces commentaires via un flux RSS.

Merci de faire preuve de respect et de ne pas spammer ce billet.

Vous pouvez utiliser ces tags html:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ce site est compatible avec les Gravatar. Pour obtenir votre propre avatar, merci de vous enregistrer sur Gravatar.