Histoire
News
Reportages
Clin d’oeil
Souvenirs
Accueil » Pagina's in het Nederlands

Jules Bonnot vindt de hold-up van de automobiel

Déposé par dans 12/10/2011 – 10 10 27 102710Pas de commentaire

We noteren 21 december 1911, een hevig onweer raast over Parijs. Rue Ordener, een dikke berline  Delaunay-Belleville van groen-zwarte kleur blijkt keurig geparkeerd te staan langsheen het trottoir. Het is 9 uur. Drie aspecten gaan u op het juiste spoor brengen. We bevinden ons op 30 meter van de Société Générale,  de koerierjongen komt aangelopen met de ontvangsten van de dag en in de auto is er … de bende van Bonnot ! Vanaf dat ogenblik gaat alles zeer vlug: Garnier en Callemin springen uit de auto, trekken aan de koerierjongen tot twee maal toe en stelen de handtas. Voorbijgangers willen ter hulp schieten, maar Bonnot de drie dieven springen in de auto en vertrekken vliegensvlug via de rue des Clays in, de richting van de grote boulevards. Jules Joseph Bonnot, vijand nummer één op dat ogenblik, zaaide opnieuw terreur in de binnenstad. Sinds 1910, had hij begrepen welk voordeel een automobiel kon bieden ten opzichte van de politie met de fiets.  Temeer dat hij kennis van zaken heeft en niet zomaar een Delaunay koos, het is een luxeauto, betrouwbaar en zeer snel, hij zal er later nog één stelen om een andere overval te plegen. Waarom van merk veranderen als men er tevreden mee is? Blijvend in de geschiedenis van de bende van Bonnot, is er het liedje van Joe Dassin en vooral de film van Philippe Fourastié, waar Jacques Brel,Bruno Cremer en Annie Girardot samengebracht werden en waar er vooral gefilmd werd te Brussel in 1968. De anekdote meldt dat de bloedige overvallen minder en minder werden en uiteindelijk gedecimeerd werden door een escadron van politiemensen in april 1912 in de Parijse voorsteden. Hier ziet u de auto die teruggevonden werd na een hold up, maar vergis u niet, het de politie is die in de beginfase van de wetenschap stond, die de wagen in deze staat gebracht heeft!

Jacques Bougnet

Vertaling in samenwerking met de BFOV

Partagez :
 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Yahoo! Buzz
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • Google Buzz
 • LinkedIn
 • Live
 • email
 • Identi.ca
 • RSS
 • MySpace
 • Ping.fm

Laisser un commentaire!

Ajouter un commentaire ci-dessous ou trackback depuis votre propre site. Vous pouvez aussi souscrire à ces commentaires via un flux RSS.

Merci de faire preuve de respect et de ne pas spammer ce billet.

Vous pouvez utiliser ces tags html:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ce site est compatible avec les Gravatar. Pour obtenir votre propre avatar, merci de vous enregistrer sur Gravatar.